MAGICIANS (2007)

Προσπαθώ να θυμηθώ μια αγγλική κωμωδία που να μην ήταν καλή και δεν μπορώ. Το ίδιο και αυτή η συμπαθέστατη ταινία με ταχυδακτυλουργούς, μια κωμωδία που φτάνει και στα όρια του μαύρου χιούμορ για το οποίο η Αγγλία φημίζεται. Η ταινία το βγάζει το γέλιο της αξιοπρεπέστατα, κυλάει ευχάριστα, ενώ ‘βγάζει τη γλώσσα’ σε μέντιουμζ και μένταλιστζ.

Βλέπεις ο Γιούρι Γκέλερ, ο μίστερ ‘ντούλεπσε’, έχει κάνει το ‘σόου’ του στον πολιτισμένο κόσμο ήδη τις δεκαετίες του 70 και του 80. Όπως όλα τα ανάλογα σόου έτσι και αυτό είναι πολύ ωραίο ως μορφή τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, αλλά δεν παύει να αποτελείται από (οφθαλμ)απάτες και κάποια άλλα τρικ. Ο Γκέλερ αποδοκιμάστηκε σε πολλές χώρες γιατί σχεδόν ψυχαναγκαστικά προσπαθεί από ταχυδακτυλουργός να το παίξει μένταλιστ (τόσες φορές το άκουσα πιστεύω ότι έμαθα τι σημαίνει και ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω). Να πείσει ότι όλα αυτά αποτελούν προιόντα ανώτερων δυνάμεων που όλοι έχουμε μέσα μας και μπορούμε να κάνουμε. Κάτι σαν τον Κοέλιο (βλ. Αλχημιστής και άλλες μαλακίες) στο πιο τηλεοπτικό του, αλλά με την ίδια νοητική στέρηση στον τρόπο εκφοράς του λόγου.

Έτσι έφτασε στη χώρα των ηλιθίων. Τη χώρα που, επειδή όταν οι άλλοι ήταν στα δέντρα αυτή έκανε πολιτισμό (όπως ισχυρίζεται) είπε σώνει και καλά τώρα στον 21ο αιώνα να αλλάξει θέσεις. Και κάθε Σάββατο στήνεται να δει Γκέλερ, κοζάρει περίεργα τα κουταλάκια από το σερβίτσιο μέχρι να στραβώσουν, χαράζει τραπέζια μέχρι να αρχίσουν να κάνουν μετακόμιση μόνα τους, χαιδεύει ζαρζαβατικά μουρμουρίζοντάς τους ερωτικά ‘fitrose’, βάζει το χέρι/ τη γλώσσα / κάτι άλλο επάνω στην τηλεόραση να έρθει σε επαφή με τον Γιούρι και άλλα πολιτισμένα. Μπράβο και εις ανώτερα. Η μαγεία πουλάει στη χώρα μας με καθυστέρηση. Το ‘καθυστέρηση’ πηγαίνει στη χώρα μας.

Υ.Γ.1 Το κλου είναι οι σοκαρισμένοι καλεσμένοι – τηλεοπτικοί αστέρες που από Δευτέρα στις εκπομπές τους μας λένε με θαυμασμό πόσο αληθινά είναι όλα αυτά. Και μετά δείχνουν βιντεάκια απομυθοποίησης  όλων των τρικ από το Υoutube…

Σχολιάστε